Orthopedische Uitkomstmaten
"meten is weten"
Business picture

Het begrip Validiteit

De term validiteit komen we vaak tegen als het om uitkomstmaten gaat.

In 1955 legde het artikel van Lee Cronbach en Paul Meehl de basis voor vijftig jaar discussie over de validiteit van meetmethoden.Net als in de meeste wetenschappen is validiteit volgens Cronbach een proces van het opstellen van een hypothese en vervolgens het testen van deze hypothese. Volgens de wetenschappelijke methode van Cronbach werd een experiment niet zelf valide verklaard, maar de interpretatie van dit experiment. Een experiment kan immers voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden.

Maar wat betekent het nu eigenlijk. Men moet zich realiseren dat een vragenlijst ontworpen is om verandering te kunnen meten in een specifieke groep met een specifieke afwijking. Als dit zo is dan wordt de score valide genoemd.

This is an example for an imageEr bestaan meerdere soorten validiteit. Voor subjectieve vragenlijsten zoals wij die binnen de orthopedie gebruiken zijn de Inhoudsvaliditeit (content validity) de Constructvaliditeit (ook wel begripsvaliditeit), de Discriminante validiteit en de Interne validiteit. Naast validiteit is voor subjectieve uitomstmaten ook de betrouwbaarheid (reliability) en de Sensitivity to change.

 

Publicaties


ontwikkelingen

  • Op het gebied van validiteit en bruikbaarheid van verscheidene vragenlijsten wordt volop onderzoek gedaan. Nieuwe publicaties worden hier gemeldt.

Heuparthroscopie.nl