Orthopedische Uitkomstmaten
"meten is weten"
Business picture

Knie Uitkomstmaten

Er zijn verschillende Uitkomstmaten voor de Knie beschikbaar die in het Nederlands vertaald zijn. Vanuit onze eigen studiegroep is de
Oxford Knee Score vertaald en gevalideerd, deze makkelijk te gebruiken score is met name geschikt voor gonarthrose patienten. Naast de Oxford Knee Score zijn ook de WOMACen de KOOS als nederlandse versies beschikbaar. Let wel voor gebruik van de WOMAC dient van tevoren een aanvraag ingedient te worden bij Dr Bellamy, de bedenker van de Womac. Vaak is hier helaas een flinke rekening aan verbonden. Gebruik van de KOOS is dan ook logischer, deze is gebaseerd op de WOMAC maar net iets uitgebreider en geschikt voor alle knie gerelateerde pathologie.

Voor ligamentair letsel en meniscus letsel is de IKDC meer geschikt. Deze is ook vertaald in het nederlands en correct gevalideerd.

De arts gebonden knie uitkomstmaten worden steeds minder gebruikt omdat deze toch minder valide blijken te zijn. Voor de KSS wordt op dit moment een nieuwe versie ontwikkeld om de oudere, minder geschikte versie te vervangen.

De zwakheid van de mens is dat hij dingen wil weten,
die hij liever niet zou weten zodra hij ze eenmaal weet.
(Moliére)